Kaststel

Concept en productvormgeving: Heiko Balster
Ontwerp Delfts blauw decors: Merlijne Marell
Handschilderwerk: Merlijne Marell en Wilma Plaisier
Productie: Heinen Delfts Blauw en Ajeto Glass (CZ)
Oplage van 10

Een kaststel bestaat uit een oneven aantal (deksel)vazen en staat al vanaf de 17e eeuw als sierobject bovenop kasten te pronken. Heiko Balster gaf een nieuwe vormgeving aan het fenomeen in een combinatie van Delfts blauw aardewerk en mondgeblazen kristalglas. Hij vroeg mij om een ontwerp te maken voor de beschildering, eveneens niet traditioneel maar juist in mijn eigen beeldtaal. Om de mogelijkheden en beperkingen van het Delfts blauw te begrijpen en te kunnen verwerken in het ontwerp, vroeg ik Heinen Delfts Blauw om een introductie in dit ambacht.

Schilderijen van Fijt en Hermans vormden de inspiratie voor een voorstelling over de kringloop van het leven. Het linker deel van het kaststel toont bloemen, vruchten en insecten die we associëren met een vruchtbare periode. In het rechter deel verwijs ik met de flora en fauna naar het verval en de vertering die nodig is om weer grondstoffen te maken voor nieuwe groei. Het middelste stuk is een verhaal dat eindeloos rond blijft gaan. De personages zitten achter elkaar aan, zodat ze elk jager én prooi zijn, eten en gegeten worden. Ook de Vlaamse gaai bovenop heeft een dubbelrol: rechtopstaand is hij de predator van de worm en de eikels. Met zijn pootjes omhoog gedraaid is het een dood vogeltje dat al gauw zal worden opgenomen door de aarde.

De productie van het kaststel (aardewerk en handschilderwerk in Delfts blauw) kwam tot stand in samenwerking met Heinen Delfts Blauw. Voor het mondgeblazen Boheems kristalglas werkte Heiko Balster samen met Ajeto Glass in Tjechië. Van het kaststel worden er maximaal 10 gemaakt.

______