interview

In de serie ‘Meet the illustrator’ gaat Binocle op zoek naar de kern van een illustrator en zijn werk aan de hand van tien vragen. Sabine Steels van Binocle schrijft ‘Kunstenaar en illustrator Merlijne Marell maakt diep gelaagde prenten waar je instant van houdt. Ontdek haar werk en hou je niet in haar prachtige boeken te verzamelen!’

Terwijl ik bloos, kun je best wel veel lezen over mijn werk, proces en inspiratiebronnen in dit interview. Er staan ook fijne plaatjes tussen.

MerlijneMarell_atelier03.jpg

volle maan

Nieuw in mijn webshop is het knippenvouwenplakken boekje Volle Maan. Met illustraties uit Volle Muil maak je nu heel makkelijk je eigen nachtelijk uilenbos of volle maan landschap. Het boekje wordt met een envelop geleverd en op de achterkant is er ruimte voor een persoonlijke boodschap. Leuk om samen met het prentboek Volle Muil cadeau te geven, om na het lezen aan een eigen verhaalwereld te bouwen.

 Uitgave van  Loopvis , in de serie Okapi's: boekjes om te versturen.

Uitgave van Loopvis, in de serie Okapi's: boekjes om te versturen.

the making of

Voor velen is de uilenkop met vlinder inmiddels een bekend beeld uit Volle Muil. Maar ter gelegenheid van mijn tentoonstelling bij Plaatsmaken maakte ik er een houtsnede van. De prent is in een gelimiteerde oplage gedrukt, en te zien en te koop bij Plaatsmaken of te bestellen via mijn webshop. Hieronder een filmpje dat Plaatsmaken maakte van het drukprocedé.

uilvlinder
hout- en linoleumsnede
30 x 22 cm
oplage 24

Guichelheil - solotentoonstelling bij Plaatsmaken

Zaterdag 9 juni - tijdens de Nacht van de Mode - opent Guichelheil, mijn solo-expositie bij Plaatsmaken. Wees welkom!

Merlijne Marell verzamelt verhalen, vreemde woorden, sprekende kleuren en opmerkelijke dingetjes uit de natuur. Daar verzint ze een nieuw verhaal mee, dat ze uittekent en vervolgens uitwerkt tot een boek in verschillende grafische technieken zoals zeefdruk, houtsnedes en monotypes. Plaatsmaken toont van de twee laatste boeken het werkproces en het resultaat. Zowel van Schobbejacques als Volle Muil is de aanloop in volle glorie te zien. En wie zou Guichelheil zijn?

tentoonstelling
GUICHELHEIL
09.06.2018 - 25.08.2018
GALERIE PLAATSMAKEN

opening
09.08.2018 | 20:00 uur
Klarendalseweg 82a, Arnhem

uitnodigingsuil_FC_72dpi.jpg

Hoogte80 Festival

Komend hemelvaartsweekend komen verschillende boeken van uitgeverij Loopvis tot leven op het Hoogte80 Festival. Zo zal Schobbejacques de geitenbult beklimmen en dagelijks opduiken in een theatrale voorleessessie met live muziek en dans. Op zondag staat de muzikale boekvoorstelling  Volle Muil weer geprogrammeerd. Je kunt bovendien op elk moment van de dag aanschuiven voor één van de workshops.

Hoogte80 Festival
10, 11, 12 en 13 mei 2018
12:00 - 00:00 (op zondag tot 22:00)

Schobebjacques en de 7 geiten
dagelijks - op diverse momenten
meer informatie

Volle Muil
zondag - op diverse momenten
meer informatie

010 IMG_7945.JPG

Volle Muil

Daar is hij dan eindelijk, mijn lief klein uilskuiken, mijn nieuwste boek!

Naar aanleiding van het verhaal van Tom Marien omhulde ik me de afgelopen periode met nachtelijk blauw. Om me optimaal in te leven, dook ik in een wereld van blue m(o)ondays, priemende ogen, wonderlijke eikenblaadjes, suggestieve houtnerven en imponerende supermanen. Beleefde ik zowel de late als vroege blauwe uurtjes al pendelend tussen atelier en huis, huis en werkplaats, logeeradres en drukkerij, huis en binderij. Maar er is niks bevredigender dan zo'n intensief traject af te sluiten met een schat van een kleinood, prachtig vormgegeven door Jelle Post en in al zijn glorie uitgegeven door Loopvis.

Het boek is verkrijgbaar bij iedere boekhandel in Nederland en Vlaanderen, of te bestellen via mijn vernieuwde webwinkel. Op zaterdag 24 februari wordt het boek officieel gelanceerd bij COCO-MAT. Met een boekvoorstelling (luisteren en kijken terwijl je lekker lui op bed hangt), een uilenhapje (hopelijk krijg je geen braakneigingen) en een miniworkshop uilenmaskers maken (klaar voor het uilenbal). We zorgen voor een flinke stapel boeken en Tom en ik nemen ons favoriete schrijf- en tekenmateriaal mee om te signeren.

Boekpresentatie
zaterdag 24 februari, aanvang 15:30
COCO-MAT, Eusebiusbinnensingel 14, Arnhem

zondag 25 maart, aanvang 15:30
Den Bril, Bril 6, 2500 Lier

 foto door  Omstebeurt

foto door Omstebeurt

10 jaar de schurk!

'Lekker griezelen', daar lusten schurken wel pap van. Het liefst met een zacht gegaard geitje er overheen gedrapeerd. Je snapt: het is niet geheel toevallig dat Merlijne Marell's Schobbejacques de komende Kinderboekenweek heeft gekozen om zijn 10e verjaardag te vieren. Want wie jarig is, mag bepalen wat er gegeten wordt, is het niet?
Zoals het een goede schurk betaamt kende hij vele gedaantes. Hier in een jurk op het allereerste portret dat Merlijne van hem tekende, nog iets ielig en onzeker in zijn rol. De komende weken laten we je zien hoe hij uitgroeide tot dé hoofrolspeler van zijn eigen sprookje.

Biennial of Illustrations Bratislava 2017

Schobbejacques is content dat hij alweer een museale expositie op zijn cv mag noteren. Samen met het werk van 14 andere Nederlandse illustratoren behoren de originele illustraties uit Schobbejacques en de 7 geiten tot de Nederlandse selectie voor de internationale illustratiebiënnale in Bratislava. De tentoonstelling in het Slowaakse nationale museum geeft een indrukwekkend overzicht van wat er de afgelopen twee jaar wereldwijd aan kinderboekillustratie is verschenen.

BIENNIAL OF ILLUSTRATIONS BRATISLAVA (BIB 2017)
08.09 - 29.10.2017
SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO MÚZEA
Bratislava, Slowakije

2017-09-08 15.14.21-1.jpg

Watou

Komende zondag 20 augustus brengen Tom Marien en ik een dikke eik, een volle maan en een troepje uilen naar kunstenfestival Watou. Met woorden en beelden blazen we leven in ons toekomstige boek Volle Muil.

20 augustus 2017, 16:00 en 17:00
Dirks Café, Watou (BE)
Voor grote en kleine kinderen vanaf 8 jaar

Artist talk

artist talk
09.04.2017 | 15:00
MUSEUM ARNHEM

Op uitnodiging van Museum Arnhem maakt Merlijne Marell nieuwe werken onder de titel There is a crack in everything, that’s how the light gets in voor een presentatie in de serie Gelders Balkon

Uitgangspunt zijn de vormen en decors van keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek, gelijktijdig te zien in de tentoonstelling 'Van Art Nouveau tot Art Deco'. Ook de geschiedenis van deze werkplaats – een zakelijk en artistiek avontuur van twee broers uit Purmerend – dient als inspiratie, evenals de verzameldrift van de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert, wiens collectie in de koepelzaal te zien is. 

Gastconservator Victoria Anastasyadis gaat in gesprek met Merlijne Marell over de totstandkoming van haar expositie. Het gesprek vindt plaats in ons auditorium. Houd er rekening mee dat het aantal plaatsen beperkt is, dus het is aan te raden op tijd aanwezig te zijn.