HOW&WOW op DDW 2019

Crafts Council Nederland zet als partner van Dutch Design Foundation al jaren het maken in de schijnwerpers. Met de spraakmakende groepstentoonstelling HOW&WOW van 19 tot en met 27 oktober in VEEM op Strijp-S presenteert Crafts Council Nederland het belang van crafts. Ik ben er trots op dat ik een stukje van mijn liefde voor het gepriegel op de vierkante centimeter mag tonen in deze context. Op zondag 20 oktober zal ik zelf aanwezig zijn om mijn werkwijze toe te lichten. Ik kan nog niet kiezen of ik dan een potlood, naald, penseel of guts meeneem als accessoire.

Dutch Design Week 2019
HOW&WOW
19 – 27 oktober | 11.00 – 18.00 uur
VEEM, Eindhoven, eerste verdieping
Torenallee 80

5_Lar83g.png

Masterly The Hague 2019

19 tot en met 22 september openen vier prachtige monumentale panden tegenover de Hofvijver in Den Haag gezamenlijk de deuren voor het publiek. Ze zijn het decor voor Masterly The Hague, een jaarlijk festival voor Oude Meesters en Dutch Design. Tijdens Masterly The Hague worden historische schilderijen gecombineerd met speciaal voor de gelegenheid vervaardigde werken van hedendaagse ontwerpers, kunstenaars en fotografen. 

In opdracht van Studio Heiko Balster maakte ik een ontwerp voor de delfts blauw schildering op zijn eigentijdse kaststel. Heinen Delfts Blauw droeg bij aan de productie van deze gelimiteerde uitgave. Het resultaat van deze bijzondere samenwerking tonen we vol trots op Masterly.

Masterly The Hague
19 - 22 september 2019
Lange Vijverberg 14_15_16 & Lange Voorhout 44
Museumkwartier Den Haag

lezing 'Van schurk tot prentenboek', Industriemuseum Gent

De drukkerijafdeling van het Industriemuseum zit in een nieuw jasje en dat wordt op 4 en 5 mei uitgebreid gevierd met een vrolijk en gratis openingsfestival vol fijne activiteiten, workshops en natuurlijk ook rondleidingen in de vernieuwde tentoonstelling. 5 jaar geleden was ik daar hard aan het ploeteren om de tekst van Schobbejacques en de 7 geiten in lood te zetten en te drukken. Zondag 5 mei zal ik één van de 'grafiekbabbels' terugblikken op dit wondermooiemoeilijke proces!

zondag 5 mei | 15:30-16:15
Industriemuseum | Minnemeers 10, Gent
toegang: gratis
meer informatie en programma

SchobbejacquesEnDe7Geiten.jpg

In het atelier van...

In de reeks ‘In het atelier van…’ stelt Iedereen Leest de vragen: Hoe ziet de werkruimte van illustratoren eruit? Wat zijn hun rituelen, talismannen en eigenaardigheden? Waaruit putten ze inspiratie en hoe komen ze tot hun beste werk? Journaliste Katrien Steyaert mag binnenkijken in de ateliers en in de creatieve geesten van de illustratoren. Michiel Devijver maakt er foto’s bij. Ze kwamen op bezoek in mijn atelier, hier vind je hun verslag.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Uit het goede hout

Met veel plezier maak ik je attent op de tentoonstelling Uit het goede hout in literair museum Villa Verbeelding te Hasselt (BE). Deze tentoonstelling zoomt in op het gebruik van houtsnede in prentenboeken, aan de hand van het werk van vier illustratoren: Isabelle Vandenabeele, Luk Duflou, Vanessa Verstappen en ondergetekende. Ook is er aandacht voor de techniek en het proces van gutsen, ininkten en afdrukken.

Zondag 3 februari wordt de tentoonstelling feestelijk geopend. De deelnemende illustratoren geven die dag elk een lezing (vooraf inschrijven is gewenst). Ook worden er gedurende de tentoonstelling workshops gegeven.

Zie de website van Villa Verbeelding voor meer informatie en aanmelden.

Op uitnodiging van Villa Verbeelding maakte ik het affichebeeld voor de tentoonstelling, uiteraard in houtsnede. Originele afdrukken van het ontwerp zullen in de museumwinkel te koop worden aangeboden, zolang de oplage strekt. Wie durft zijn schaar en perforator erin te zetten en laat de trekpop een grafisch dansje doen?

Op uitnodiging van Villa Verbeelding maakte ik het affichebeeld voor de tentoonstelling, uiteraard in houtsnede. Originele afdrukken van het ontwerp zullen in de museumwinkel te koop worden aangeboden, zolang de oplage strekt. Wie durft zijn schaar en perforator erin te zetten en laat de trekpop een grafisch dansje doen?

interview

In de serie ‘Meet the illustrator’ gaat Binocle op zoek naar de kern van een illustrator en zijn werk aan de hand van tien vragen. Sabine Steels van Binocle schrijft ‘Kunstenaar en illustrator Merlijne Marell maakt diep gelaagde prenten waar je instant van houdt. Ontdek haar werk en hou je niet in haar prachtige boeken te verzamelen!’

Terwijl ik bloos, kun je best wel veel lezen over mijn werk, proces en inspiratiebronnen in dit interview. Er staan ook fijne plaatjes tussen.

MerlijneMarell_atelier03.jpg

volle maan

Nieuw in mijn webshop is het knippenvouwenplakken boekje Volle Maan. Met illustraties uit Volle Muil maak je nu heel makkelijk je eigen nachtelijk uilenbos of volle maan landschap. Het boekje wordt met een envelop geleverd en op de achterkant is er ruimte voor een persoonlijke boodschap. Leuk om samen met het prentboek Volle Muil cadeau te geven, om na het lezen aan een eigen verhaalwereld te bouwen.

Uitgave van  Loopvis , in de serie Okapi's: boekjes om te versturen.

Uitgave van Loopvis, in de serie Okapi's: boekjes om te versturen.

the making of

Voor velen is de uilenkop met vlinder inmiddels een bekend beeld uit Volle Muil. Maar ter gelegenheid van mijn tentoonstelling bij Plaatsmaken maakte ik er een houtsnede van. De prent is in een gelimiteerde oplage gedrukt, en te zien en te koop bij Plaatsmaken of te bestellen via mijn webshop. Hieronder een filmpje dat Plaatsmaken maakte van het drukprocedé.

uilvlinder
hout- en linoleumsnede
30 x 22 cm
oplage 24

Guichelheil - solotentoonstelling bij Plaatsmaken

Zaterdag 9 juni - tijdens de Nacht van de Mode - opent Guichelheil, mijn solo-expositie bij Plaatsmaken. Wees welkom!

Merlijne Marell verzamelt verhalen, vreemde woorden, sprekende kleuren en opmerkelijke dingetjes uit de natuur. Daar verzint ze een nieuw verhaal mee, dat ze uittekent en vervolgens uitwerkt tot een boek in verschillende grafische technieken zoals zeefdruk, houtsnedes en monotypes. Plaatsmaken toont van de twee laatste boeken het werkproces en het resultaat. Zowel van Schobbejacques als Volle Muil is de aanloop in volle glorie te zien. En wie zou Guichelheil zijn?

tentoonstelling
GUICHELHEIL
09.06.2018 - 25.08.2018
GALERIE PLAATSMAKEN

opening
09.08.2018 | 20:00 uur
Klarendalseweg 82a, Arnhem

uitnodigingsuil_FC_72dpi.jpg

Hoogte80 Festival

Komend hemelvaartsweekend komen verschillende boeken van uitgeverij Loopvis tot leven op het Hoogte80 Festival. Zo zal Schobbejacques de geitenbult beklimmen en dagelijks opduiken in een theatrale voorleessessie met live muziek en dans. Op zondag staat de muzikale boekvoorstelling  Volle Muil weer geprogrammeerd. Je kunt bovendien op elk moment van de dag aanschuiven voor één van de workshops.

Hoogte80 Festival
10, 11, 12 en 13 mei 2018
12:00 - 00:00 (op zondag tot 22:00)

Schobebjacques en de 7 geiten
dagelijks - op diverse momenten
meer informatie

Volle Muil
zondag - op diverse momenten
meer informatie

010 IMG_7945.JPG

Volle Muil

Daar is hij dan eindelijk, mijn lief klein uilskuiken, mijn nieuwste boek!

Naar aanleiding van het verhaal van Tom Marien omhulde ik me de afgelopen periode met nachtelijk blauw. Om me optimaal in te leven, dook ik in een wereld van blue m(o)ondays, priemende ogen, wonderlijke eikenblaadjes, suggestieve houtnerven en imponerende supermanen. Beleefde ik zowel de late als vroege blauwe uurtjes al pendelend tussen atelier en huis, huis en werkplaats, logeeradres en drukkerij, huis en binderij. Maar er is niks bevredigender dan zo'n intensief traject af te sluiten met een schat van een kleinood, prachtig vormgegeven door Jelle Post en in al zijn glorie uitgegeven door Loopvis.

Het boek is verkrijgbaar bij iedere boekhandel in Nederland en Vlaanderen, of te bestellen via mijn vernieuwde webwinkel. Op zaterdag 24 februari wordt het boek officieel gelanceerd bij COCO-MAT. Met een boekvoorstelling (luisteren en kijken terwijl je lekker lui op bed hangt), een uilenhapje (hopelijk krijg je geen braakneigingen) en een miniworkshop uilenmaskers maken (klaar voor het uilenbal). We zorgen voor een flinke stapel boeken en Tom en ik nemen ons favoriete schrijf- en tekenmateriaal mee om te signeren.

Boekpresentatie
zaterdag 24 februari, aanvang 15:30
COCO-MAT, Eusebiusbinnensingel 14, Arnhem

zondag 25 maart, aanvang 15:30
Den Bril, Bril 6, 2500 Lier

foto door  Omstebeurt

foto door Omstebeurt