Metamorfose bij Vroege Vogels radio

Het fragment is hier terug te luisteren, vanaf 1:10

Dat wij mensen van een baby opgroeien tot een volwassene is peanuts vergeleken met een vlinder die ook een pop en rupsfase kent. Over al die bijzondere gedaanteveranderingen in het dierenrijk maakten kunstenaar Merlijne Marell en schrijver Geert-Jan Roebers het boek Metamorfose, over uitsluipers, ontpoppers, openklappers en andere veranderlijke dieren. En vanaf vandaag zijn de tekeningen ook te bewonderen in het Natuurhistorisch museum Rotterdam. Verslaggever Merlijn Schneiders van Vroege Vogels bezoekt de tentoonstelling. De tentoonstelling Metamorfoses, poëzie van verandering is vanaf vandaag nog tot en met 16 maart 2025 te zien in het Natuurhistorisch museum Rotterdam.

tentoonstelling Metamorfose in Het Natuurhistorisch

De tentoonstelling Metamorfose: poëzie van de verandering - boekillustraties van Merlijne Marell is te zien van 17 november 2024 t/m 16 maart 2025, in Het Natuurhistorisch te Rotterdam!

Met oog voor detail en liefde voor gepriegel tast Merlijne Marell haar omgevende natuur af. Diezelfde blik en tastzin neemt zij mee wanneer ze haar impressies vertaalt naar drukwerk op papier. Scherpe vormen en uitgebalanceerde composities in linosnede laat ze contrasteren met zachte kleurnuances en schilderachtige texturen van monotype. 

Over de schouder van de maker mogen we in deze tentoonstelling meekijken naar de originele illustraties van het boek Metamorfose. We zien hoe Merlijne Marell de onderwerpen in potlood verkent, het schetsboek gebruikt als extern werkgeheugen, vlakken en lijnen definitief maakt in linoleum, en inkt overbrengt via een koperen plaat. Hoe zij met gutsen, wattenstaafjes en poetsdoekjes vorm geeft aan kikkerdril en larvenmassa. En hoe zij een zwart-witte panda, een doorzichtige kwal en een bruine mug met evenveel gevoel voor kleur tot leven brengt als bonte vogels en vlinders.

Eindeloos geduldig vereeuwigt Merlijne Marell eendagsvliegen en zeventienjaarscicaden. Aandachtig wijdt ze zich in haar atelier aan transformerende processen. Laag voor laag neemt ze je mee in de poëzie van de verandering.

Deze tentoonstelling laat proces en resultaat zien van het illustratiewerk voor het boek Metamorfose. Over uitsluipers, ontpoppers, openklappers en andere veranderlijke dieren, geschrevendoor Geert-Jan Roebers en uitgegeven bij Lannoo (november, 2024).

Metamorfose!

Het is zover, Metamorfose ligt vanaf vandaag in de boekwinkels! Ook in mijn eigen online winkeltje is het boek te bestellen, eventueel gepersonaliseerd met een handtekening en/of opdracht. Ook zijn illustraties uit het boek te koop als kaart of kunstdruk. Ik ben heel blij dat ik dit werk nu kan delen met jullie en ben zo benieuwd naar de reacties…

15 jaar!

Vijftien jaar geleden schreef ik mijn bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Vijftien jaar ben ik zelfstandige. Zelfstandig zonder personeel, zelfstandig maker, kunstenaar, illustrator, vormgever, auteur, ... Zelfstandig, maar met de schurk aan mijn zijde. Zelfstandig, maar met hulp van heel veel lieve mensen om me heen. Zelfstandig, maar met superleuke opdrachtgevers en fijne samenwerkingen. Zelfstandig in een almaar groeiend netwerk van mensen die mij inspireren, motiveren, steunen, uitdagen, doen reflecteren. Volgens mij sta ik ingeschreven als reclamebureau, omdat er destijds geen passender creatief beroep te kiezen viel. Het was bovendien niet eens een heel bewuste keuze om een eigen bedrijf te starten. Het was gewoon een verplicht gevolg van willen maken. Van willen leven van en met de kunst. Daar heb ik de afgelopen jaren heus wel eens aan getwijfeld. Maar nu niet meer. Ik wil zo veel mogelijk van mijn tijd besteden aan het vormgeven van een eigen wereld. Materiaal en gestalte geven aan mijn ideeën (of sommige mooie ideeën van anderen). En delen in mijn verwondering over onze omgeving van natuur, kleur en taal. Instagram is soms mijn reclamebureau, maar liever laat ik mijn werk voor mij spreken, in de fysieke wereld. Je bent me afgelopen jaren wellicht tegen gekomen als boek, als tentoonstelling, als postkaart, als borduurwerk of prent. We hebben handen geschud als collega zelfstandige, als opdrachtgever - opdrachtnemer, als verkoper - klant, als partners in crime, als curator - kunstenaar, als docent - student. In de toekomst hoop ik al die petten regelmatig te blijven wisselen, maar te blijven maken vanuit dezelfde kern. Ik kijk uit naar wat er gaat komen, en ik hoop dat jij daar ook weer deel van uitmaakt. Dankjewel voor het meewandelen de afgelopen tijd.

Merlijne in haar atelier

boek Metamorfose

Het omslag-ei is gelegd! En ik weet dat er een boek uit gaat komen, in november, bij uitgeverij Lannoo. Ik kan niet wachten, en ik kan ook niet rustig in m’n nest liggen, want zo’n proces van 🥚 naar 🐝🐞🦋🐼🪰🦀🪼🦜 is een grote transformatie. Nog een zomer lang verwoed broeden, dan zal Metamorfose. Over uitsluipers, ontpoppers, openklappers en andere veranderlijke dieren van Geert-Jan Roebers (tekst) en mij (illustraties) naar de drukker gaan.

Kruidentuin Nederlands Openluchtmuseum

In het Nederlands Openluchtmuseum is het nieuwe jaarthema geopend: Keuzes bepalen je koers. In de Kruidentuin wordt aandacht gevestigd op de diverse kwaliteiten van planten, waaronder geneeskrachtige eigenschappen of de mogelijkheid om textiele vezels te verven. Opnieuw gingen DeJong&DeWitte en ik een vruchtbare samenwerking aan, waarbij zij in audio en ik in beeld, het karakter van enkele nutsplanten overbrengen. Daarnaast onderging het tuinhuisje een transformatie en mocht ik in opdracht van het NOM vorm geven aan een ‘binnentuin’ op de muur. Een aanrader om deze zomer een kijkje te gaan nemen! Of alvast online

paardenbloem bordje

masterclass motten borduren

Datum: zaterdag 29 juni 2024, 10:00-16:00
Locatie: State of Fashion, Rembrandt Bioscoop, Arnhem
Organisatie en info: Crafts Council Nederland

Liefhebbers van wol en zijde bekijken motten vaak met argusogen. Je wil niet dat ze jouw favoriete wollen trui of mooie zijden blouse tot kraamkamer en voedselvoorziening van hun nageslacht maken. Maar net als dagvlinders komen ook nachtvlinders in vele verschijningsvormen. Als je die van dichtbij bestudeert, kun je niet anders dan verwonderd raken over de zachte lijfjes, bijzondere vleugelpatronen en karakteristieke voelsprieten.

In de masterclass neem je de rijkdom van vormen, kleuren en motieven van de nachtvlinder als vertrekpunt om je eigen mot te ontwerpen. Merlijne deelt haar inspiratie en werkwijze en rijkt je een palet aan borduursteken aan. Al bordurend in diverse technieken en materialen geef je vorm aan een unieke mot. Deze kan je verwerken tot broche of patch om daarmee je kleding te verfraaien, of misschien wel een mottengat te maskeren… Ervaring met naald en draad en een enigszins priegelige werkwijze is vereist. Merlijne voorziet in materialen, maar leuk als je zelf nog een bijzonder draadje of kraal meeneemt.

KunstKerstMarkt

Komend weekend is er een kerstkunstmarkt op de Hes in Oosterbeek. Ik neem deel met een selectie drukwerk: van kaart tot boek tot prent, van bijzonder betaalbaar tot uniek en handgedrukt. Als ik iets speciaal voor je mee kan nemen, laat het me dan weten. Ik verheug me je daar te zien!

zaterdag 9 en zondag 10 december  2023
13.00 - 17.00 uur
Stichting Scarabee
De Hes 29 (Arnhems Buiten), Klingelbeekseweg, Oosterbeek.

Route naar H29:
 Neem op de rotonde Arnhems Buiten de afslag naar DE HES.
 Rijd via de Schutterij naar het ijzeren hek (aan de rechterkant)
 en rijd daar DE HES op.
 Volg de rode pijlen.

aanbieding

Bij aankoop van één van deze prints, krijg je een tweede exemplaar g r a t i s !

Je hoeft er niets voor te doen, behalve tenminste 1 print t.w.v. €20 te bestellen via mijn webshop. Ik doe er dan twee dezelfde in het pakketje op de post. Leuk om naast jezelf ook iemand anders blij te maken met iets moois voor aan de muur. En denk ook alvast aan de decembercadeaus; je bent lekker op tijd en voordelig klaar!

Deze aanbieding van 1 + 1 gratis loopt tot en met 5 november en is alleen geldig op de hier getoonde prints. Je bent vrij om zoveel prints te bestellen als je wil, je krijgt van elke betaalde print een gratis dubbel exemplaar. Deze actie is niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen.

artist-in-residence

Afgelopen zomer was ik twee keer vier weken onder de pannen als artist-in-residence op wel heel bijzondere locaties. In juni verbleef ik het tuinhuisje dat ooit aan Jan en Karina Wolkers behoorde en nu door een groep vrijwilligers wordt beheerd zodat schrijvers er ongestoord aan hun boek kunnen werken. Er hing daar veel blauw in de lucht. De wisteria omlijste een groot deel van mijn verblijf het uitzicht. Een onontkoombaar blauw straalde binnen van het plafond en buiten was het hemeldak permanent uitzinnig zomers. Vier weken lang amper een wolkje aan de lucht, maar des te meer buien in het koppie. De tuin had niks aan mijn neerslachtigheid; ik droeg slootwater aan als alternatieve beregening. Maar ík had wel wat aan de tuin, als overzichtlijk terrein waar beheersen en loslaten van nature samengaan. Terwijl andere Amstelglorianen in de aarde wroetten, struinde ik mijn innerlijke landschap af op zoek naar vruchtbare grond voor Ondergroei.

De plek voor de in- en uitzichten van de schrijver in de Wolkerstuin.

In augustus was ik te gast bij KuBa Kulturbahnhof, een voormalig grensstation gelegen tussen bossen en akkers in Noordoost-Duitsland. Mijn plan om daar verder te werken aan Ondergroei kreeg een verrassende wending, doordat ik me verleid en geïnspireerd voelde om groot en ‘site-specific’ werk te maken. Dat betekende dat ik me, naast het schrijven en een enkele linosnede, heb beziggehouden met een installatie in het vervallen stationsgebouw. Hier lees en zie je daar meer van.

Eén van de tekeningen op de muren in het stationsgebouw.